Vården i Sverige använder ett antal kunskapsstöd. Här finns en förteckning över nationella källor.
Biobank Sverige är ett samarbete mellan hälso- och sjukvård, universitet, näringsliv och patientorganisationer för att stärka förutsättningarna för medicinsk forskning och bidra till en god diagnostik och behandling av patienter.
Regionala cancercentrum samarbetar på nationell nivå för att tillsammans med regionerna skapa en mer jämlik cancervård i hela landet. I Kunskapsbanken hittar du alla nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancervården.
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD i samverkan) drivs av Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård genom Nationellt programområde (NPO) sällsynta sjukdomar i samarbete med de regionala Centrum för sällsynta diagnoser.
Janusinfo innehåller kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal. Webbplatsen erbjuder både enkla beslutsstöd att använda vid patientmötet och information för fördjupning och fortbildning. Avsändare är Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Webbplatsen är även informationskanal för Region Stockholms läkemedelskommitté.
På janusinfo finns också de nationella webbplatserna för NT-rådet, med rekommendationer kring nya läkemedel, samt för MPT-rådet, med rekommendationer för nya medicintekniska metoder. Avsändare för dessa webbplatser är nationella samverkansmodellerna för läkemedel respektive medicinteknik inom Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård.
Kunskapsguiden.se är en nationell webbplats som samlar kvalitetssäkrad kunskap från flera myndigheter och andra aktörer. Här hittar du kunskap som kan ge stöd och vägledning för dig och din verksamhet.
Kortfattade nationella rekommendationer för utredning, behandling och uppföljning tillsammans med regionernas tillägg om vårdansvar och remissrutiner. Rekommendationer är anpassade för patientmötet i primärvård.
Ett metod- och kunskapsstöd för alla som arbetar i barnhälsovården. Här finns metoder och riktlinjer för hur verksamheten ska bedrivas samt aktuell och kvalitetssäkrad information om barns hälsa och utveckling.
Ett IT-baserat bedömningsstöd som kan användas i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Stöd för rätt sjukskrivning ingår som villkor 5 i överenskommelsen om ”En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2020”.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer är ett stöd vid prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på. Målnivåer och utvärderingar, med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna.
Uppdrag Psykisk Hälsa är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Målet är att stimulera en förbättring och förstärkning i verksamheterna och bidra till ökad tillgänglighet och jämlikhet. Webbplatsen är en plattform för kommunikation kring de olika utvecklingsprojekt som bedrivs inom ramen för Uppdrag Psykisk Hälsa.
Den nationella vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor. Du som arbetar med vård och omsorg får kvalitetssäkrade metoder, praktiska råd och anvisningar.
Nationella vård- och insatsprogram
Kunskapsbanken, Regionala cancercentrum