- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Data, uppföljning och analys
- Regiongemensam hantering av vårddata
Regiongemensam hantering av vårddata
Styrgruppen för systemet för kunskapsstyrning har fattat ett inriktningsbeslut om en strategi för regiongemensam hantering av vårddata. En nationell arbetsgrupp driver ett projekt för att konkretisera strategin, på uppdrag av nationell samverkansgrupp hälsodata. Resultatet ska fungera som utgångspunkt i det fortsatta arbetet med att genomföra strategin.
Strategin innebär att överenskomna data från samtliga regioner knyts samman i en regiongemensam lösning. Den data som regionerna delar via sina datalager ska följa nationella standarder och specifikationer, i den mån det är möjligt. På sikt är målet att en stor del av den hälsodata som rapporteras för sekundäranvändning ska gå genom den här hubben, inte minst till Socialstyrelsens hälsodataregister och den gemensamma uppföljning som idag sker via Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Projektet tar sin utgångspunkt i en nulägesrapport som ger en översikt av läget för datahantering och tillgängliggörande av hälso- och sjukvårdsdata för sekundäranvändning i Sverige. Den belyser även pågående aktiviteter och initiativ relaterat till hälsodataområdet. Rapporten identifierar utmaningar och olikheter ute bland regionerna, samt lyfter fram exempel på lösningar och erfarenheter kring hälsodatahantering från andra delar av Europa.
Nulägesrapport Regionernas datahantering 2024 (PDF) Pdf, 942 kB.
Fem delprojekt
Projektet består av fem delprojekt (SP1-SP5) med inbördes kopplingar. Arbetet drivs i två spår: Vilken data ska tillgängliggöras? (Definiering av data att tillgängliggöra, SP1 och SP3) samt Hur ska data tillgängliggöras? (Rekommendationer för regiongemensam lösning för vårddata, SP2 och SP4, samt utveckling av Kompetenscentrum, SP5).
Delprojekt 3 identifierar och prioriterar exempel på relevanta användningsfall för analys och styrning av hälso- och sjukvård. Utifrån dessa fastställer delprojekt 1 vilka variabler som behöver samlas in från vårdinformationssystemen. Tillsammans utgör prioriterade användningsfall och identifierade variabler en grund för framtida utveckling av fler användningsfall och en harmonisering av variabler.
Delprojekt 4 tar fram rekommendationer kring tekniska krav och designkriterier för en gemensam lösning för vårddata. Delprojekt 2 ger rekommendationer för hur regionspecifika plattformar för vårddata kan anpassas för att underlätta integrationen med den gemensamma lösningen. I delprojekt 5 tar projektet fram ett förslag för ett kompetenscentrum.
Seminarium
Det har hållits två digitala seminarium om strategin för regiongemensam vårddatahantering. Du kan se dem i efterhand.
Seminarium 26 mars 2025
Seminarium 12 december 2024
Uppdrag
Projektet kommer att presentera sin slutrapport i juni 2025 och rekommendera beslut avseende bland annat:
- fortsatt arbete för harmonisering av variabler som används i vårddataregister
- vilka förmågor för datahantering som det är värdefullt att respektive region kan tillhandahålla
- en konkret målbild över funktion och struktur för en regiongemensam vårddatahubb
- formerna för ett kompetenscenter som stöttar tillgängliggörande och användning av regionernas hälsodata.
Projektet leds av den nationella arbetsgruppen med stöd av SKR, samt konsulter som finansieras av EU-kommissionens generaldirektorat för stöd för strukturreformer (DG REFORM) under ett år. Projektet samverkar med Inera och statliga myndigheter, särskilt Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten. Dessutom bidrar ett flertal lednings- och kompetensnätverk, samt andra pågående projekt och initiativ med inspel till projektet.
Strategins bakgrund och syfte
Regionerna samlar in och rapporterar stora mängder data om hälso- och sjukvård för att styra, leda och utveckla verksamheten. Statliga myndigheter som Socialstyrelsen är beroende av vårddata från regionerna för att utföra sitt uppdrag, liksom forskarsamhället och de nationella kvalitetsregistren.
Skillnader i hur specifikationer tolkas och efterlevs samt brister i datakvalitet gör det svårt att använda data till övergripande analyser och jämförelser på nationell nivå. Många register överlappar varandra och samma data samlas in flera gånger, vilket gör hanteringen betungande för regionerna.
Styrgruppen för systemet för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) har därför fattat ett inriktningsbeslut om en strategi för en regiongemensam vårddatahantering. En underlagsrapport med förslag till strategi för gemensam vårddatahantering inom området uppföljning och analys av vårddata togs fram i september 2022. Nationella samverkansgruppen för data och analys (numera Hälsodata) tog i maj 2023 beslut om inriktning och fortsatt arbete om en regiongemensam vårddatastrategi.
Ett genomförande av vårddatastrategin innebär i korthet att:
- Varje region samlar in och hanterar vårddata i sitt eget datalager.
- Data struktureras enligt nationella specifikationer och standarder.
- Datalagren kopplas samman genom en regiongemensam vårddatahubb.
- Användare får tillgång till data utifrån behov och behörighet.
- Ett kompetenscenter erbjuder stöd vid insamling, tillgängliggörande och analys av data.
Syftet med strategin är att säkerställa tillgången till hälsodata av god kvalitet för sekundäranvändning vilket i sin tur bidrar till:
- En mer effektiv hantering och samordning av vårddata.
- Ökad användning av vårddata för exempelvis analys, uppföljning och forskning.
- Fördjupad kunskap och fortsatt utveckling av svensk hälso- och sjukvård.
- Strategin bidrar också till att regionerna kan uppfylla kraven i EHDS.
Datastrategi slutrapport 2022 (PDF) Pdf, 3 MB.
Datastrategi bilaga 2023 (PDF) Pdf, 210 kB.