- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Kunskapsstöd
- Publicerade kunskapsstöd
- Öron-, näs- och halssjukdomar
- Vårdförlopp obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn
Vårdförlopp obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn
Här finns stödmaterial till personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn (OSDB).
Det färdiga vårdförloppet hittar du på Nationellt kliniskt kunskapsstöd.
Kunskapsstöd på Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Om vårdförloppet
Obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn, som på engelska heter Obstructive sleep disordered breathing (OSDB), är ett potentiellt allvarligt tillstånd som orsakas av trängsel i övre luftvägen under sömn. OSDB förekommer hos drygt tio procent av alla barn många av dessa blir friska med enklare behandling. OSDB är vanligast bland förskolebarn, men förekommer även hos äldre barn. Överviktiga och barn med flera sjukdomsdiagnoser löper större risk för OSDB.
Tidig upptäckt och diagnostik är avgörande för att minska risken för komplikationer. I dagsläget varierar det mellan olika regioner vad gäller hur länge patienten får vänta på tid till ett första besök i den specialiserade vården, samt till kirurgi. Vårdförloppet omfattar barn från 18 månader till och med 17 år. Det inleds vid misstanke om OSDB och avslutas när symtomen har förbättrats och inte återkommit inom ett år efter behandling.
Filmer
Filmerna beskriver mål och syfte med vårdförloppen utifrån ett patient- och vårdgivarperspektiv. De intervjuade är ordförande respektive patientrepresentant för den nationella arbetsgrupp (NAG) som har tagit fram vårdförloppet.