Publicerad 12 mars 2024

Svenska Frakturregistret

Syftet med registret är att öka kunskapen om behandlingsresultat efter fraktur. Detta genom att analysera patientrapporterat utfall, andelen reoperationer samt dödlighet kopplat till given behandling för specifik frakturtyp.

Informationsspecifikation: Nej

Centralt personuppgiftsansvarig (CPUA): Västra Götalandsregionen

Certifieringsnivå: 2

Diagnosområde: Fraktur

Nationellt programområde: Rörelseorganens sjukdomar

Svenska Frakturregistret

Resultaten efter frakturbehandling är i stort okända på grund av svårigheterna med att göra randomiserade och prospektiva studier inom området. Området är mycket omfattande gällande vårddagskonsumtion, operationsresurser, sjukskrivningstid och invaliditet samt påverkad hälsorelaterad livskvalitet hos den drabbade individen. Idag registreras drygt 100 000 frakturer per år i registret.

I registret följs patientens fraktur över tid utifrån relevanta data om skadetyp, frakturtyp, given behandling, eventuellt ändrad behandling på grund av komplikation och slutligen det utfall som rapporteras av patienten.

Svenska Frakturregistret jobbar för att nå en fullständig täckningsgrad. Sedan 1 januari 2021 registrerar samtliga ortopedkliniker i registret. Då frakturområdet har en hög komplexitet har registeruppbyggnaden skett i etapper för att säkerställa god funktionalitet. Målet är att registret ska bidra med information så att bästa möjliga behandling kan väljas för den enskilde patienten.