Svenska sömnapnéregistret (SESAR)
SESAR är ett kvalitetsregister som följer patienter med obstruktiv sömnapné genom hela vården, från utredning till behandling och uppföljning. Varje år registreras cirka 10 000 nya patientbesök och lika många behandlingsstarter och uppföljningar i registret.
Informationsspecifikation: Nej
Centralt personuppgiftsansvarig (CPUA): Västra Götalandsregionen
Certifieringsnivå: 2
Diagnosområde: Sömnapné
Nationellt programområde: Öron-, näs- och halssjukdomar
Obstruktiv sömnapné (OSA) drabbar ungefär 10 procent av kvinnor och 20 procent av män mellan 30 och 60 år. Måttlig till svår OSA kan leda till att cirka 20 procent av de drabbade känner sig sömniga på dagarna och är kopplat till en ökad risk för olyckor på grund av trötthet.
Människor med OSA har oftare hjärt- och kärlsjukdomar såsom högt blodtryck, kranskärlssjukdom och stroke. Det beror på att sömnen blir störd, syrehalten i blodet sjunker och kroppens stressystem aktiveras. OSA är också nära kopplat till det metabola syndromet. Vanliga behandlingar för OSA inkluderar masker som håller luftvägarna öppna under sömnen (CPAP) och skenor som håller käkarna på rätt plats för att underlätta andningen. Kirurgi kan också vara ett alternativ för dem med anatomiska hinder såsom stora halsmandlar. Viktminskning kan också vara ett alternativ för att minska OSA.
I registret finns olika kvalitetsmått, till exempel tiden det tar att få diagnos och behandling, förekomst av eventuella andra sjukdomar hos patienterna med sömnapné, val av behandlingsformer för olika svårighetsgrader av sömnapné, samt hur många patienter som få träffar personligen en läkare eller annan vårdpersonal vid diagnostillfälle.