- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Kvalitetsregister
- Medarbetare i kvalitetsregister
- Datahantering
- Lämna ut kvalitetsregisterdata
Lämna ut kvalitetsregisterdata
Här finns information till hjälp för dig som ska lämna ut data från ett kvalitetsregister.
Guide för utlämnande av data
1. Förfrågan
Förfrågan inkommer om datauttag. Vägled om ifall det går att använda registrets data i det syfte som efterfrågas. Informera frågeställare om eventuella motsvarande projekt som pågår, där samarbete kan vara aktuellt.
Huvudmannen (CPUA) för ett nationellt kvalitetsregister kan ta ut ersättning för nedlagd arbetsinsats för datauttag. Ersättning ska utgå från självkostnadsprincipen och fastställas inom ramar som beslutats av fullmäktige. Informera om eventuella kostnader för datauttaget.
Vid behov informera om att frågeställare kan behöva ett etiskt godkännande. Hänvisa till Etikprövningsmyndigheten (EPM).
2. Ansökan
Informera om hur ansökan går till och hänvisa till den blankett som registret eller dess CPUA-myndighet tillhandahåller. Om datauttaget inkluderar samkörning av olika datakällor, hänvisa frågesställaren till dessa register och deras huvudmän.
Blankett för ansökan om datauttag, exempel (Word) Word, 136 kB.
3. Beslut
CPUA-myndigheten tar beslut om utlämnande och och upprättar avtal. Vid avslag har frågeställaren rätt att få en skriftlig motivering samt att överklaga beslutet.
4. Utlämning
Ta kontakt med registrets it-leverantör för planering av datautlämning. Data lämnas ut enligt CPUA-myndighetens beslut.
Utlämnade data får endast användas för den frågeställning som ansökan avser och data får endast behållas så länge det behövs för detta ändamål. En ny fråga kräver alltid en ny ansökan, även om data redan levererats.
5. Ta del av resultat
Resultat av arbetet redovisas till registret enligt avtalet.
Kvalitetsregisterdata är allmän handling
Data i kvalitetsregister är i regel allmän handling. Som huvudregel gäller enligt tryckfrihetsförordningen att alla handlingar är allmänna om de förvaras hos en myndighet och är inkomna dit eller upprättade där.
En allmän handling kan vara antingen offentlig eller hemlig. Huvudregeln är att allmänna handlingar är offentliga.
Alla undantag från denna regel måste föreskrivas i offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Sekretessen är sällan ovillkorlig utan ofta tidsbegränsad och kopplad till ett så kallat skaderekvisit. Sekretessfrågan ska som huvudregel prövas i varje enskilt fall av den som förvarar en handling.
Uppgifterna i ett nationellt kvalitetsregister omfattas av hälso- och sjukvårdssekretess. Därför måste det alltid ske en sekretessprövning innan uppgifter i ett nationellt kvalitetsregister kan användas. Det gäller oavsett vem som är huvudman.
Vägledning för att forska på data i kvalitetsregister
Kvalitetsregisteruppgifter för forskning, vägledning (PDF) Pdf, 490 kB.
Offentlighetsprincipen för myndighet och privat företag
När en myndighet är forskningshuvudman, blir de handlingar som upprättas eller inkommer allmänna, därtill är de antingen offentliga eller hemliga. Är det istället ett privat företag, som inte lyder under offentlighetsprincipen, som är forskningshuvudman blir de handlingar som skapas ej allmänna handlingar.
Om en myndighet enbart utför en teknisk bearbetning åt ett företag, som inte lyder under offentlighetsprincipen, kan de undantas från att vara allmänna handlingar enligt tryckfrihetsförordningen.
En bedömning måste ske utifrån omständigheterna i varje enskilt fall, men det innebär att en myndighet kan utföra vissa tekniska bearbetningar åt en annan forskningshuvudman utan att uppgifterna blir allmän handling.
Uppdragsforskning
Med uppdragsforskning menas när en extern part (till exempel ett enskilt företag) uppdrar åt en myndighet, exempelvis en region, att utföra en forskningsuppgift.
Vid uppdragsforskning deltar inte beställaren själv i forskningsarbetet, utan regionen är forskningshuvudman. Oavsett forskningens form så är det viktigt att i avtal noga reglera vad som gäller för uppdraget.
Verktyg för metadata
På Vetenskapsrådets webbplats finns metadataverktyget Register Utiliser Tool (RUT) som underlättar registerbaserat forskningsarbete genom att tillåta sökning och analys av metadata från bland annat nationella kvalitetsregister. Alla nationella kvalitetsregister finns publicerade där.