- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Kvalitetsregister
- Medarbetare i kvalitetsregister
- Datahantering
- Patientrapporterade mått i kvalitetsregister
Patientrapporterade mått i kvalitetsregister
Hälso- och sjukvården samlar in patientrapporterade mått som mäter hur patienterna upplever sin hälsosituation och den vård de får. Kvalitetsregister använder dessa data för att kvalitetssäkra vården och bidra till förbättringsarbete.
PROM och PREM
Patientrapporterade utfallsmått, eller Patient Reported Outcome Measures (PROM), fångar hur en patient upplever sin hälsa genom ett frågeformulär, som patienten själv besvarar. Ett PROM kan värdera hälsorelaterad livskvalitet, funktion i dagliga eller speciella aktiviteter samt ibland andra aspekter av hälsa och välmående. PROM kan användas både före en behandling eller efter som uppföljning av behandlingsresultatet.
Barns och ungas upplevelser av möten med vården samlas in med stöd av vårdnadshavarna. PROM för barn används i nationella kvalitetsregister inom barnsjukvården. För de minsta barnen sker det i form av så kallade ”Proxy-enkäter” där barnens upplevda hälsotillstånd skattas genom att föräldrarna svarar på frågorna.
Patientrapporterade upplevelsemått, eller Patient reported experience measures (PREM), är en form av uppföljning som värderar patientens upplevelse av sin vård. Det kan handla om bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet och förtroende för vården.
Vägledningen nedan tydliggör roller och ansvar när vården och kvalitetsregistren samlar in och använder PROM.
Patientrapporterade mått – insamling och ansvar, vägledning (PDF) Pdf, 448 kB.
Nationell formulärsamling
Nationell formulärsamling är ett bibliotek med standardiserade, kvalitetssäkrade och digitala PROM-formulär ur vilket vården kan välja relevanta formulär att skicka till sina patienter. Tjänsten tillhandahålls av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Inera via 1177 e-tjänster.
Tjänsten är under uppbyggnad. Den inkluderar just nu ett trettiotal formulär, men byggs ut succesivt med fler och fler formulär utifrån behov inom Nationellt system för kunskapsstyrning. Den kan integreras med alla regioners journalsystem.