Publicerad 12 december 2024

Fler kommuner automatiserar dataöverföring till Senior alert

I december har Hällefors kommun, Bergs kommun och Ljusnarsbergs kommun anslutit till kvalitetsregistret Senior alert. Ytterligare en kommun, Nora, planerar för anslutning i början av 2025.

De första kommunerna som införde automatiserad överföring av data mellan vårdjournal och Senior alert var Borås Stad och Lindesbergs kommun.

De anslutna kommunerna använder vårdinformationssystemet Viva med Cambio som leverantör. Automatiseringsgraden för överföringen är i nuläget över 90 procent, men målbilden är 100 procent.

Automatisk överföring spar tid och gör data säkrare

Erfarenheter från Borås stad och Lindesbergs kommun visar en positiv effekt av att automatisera dataöverföring mellan vårdjournal och kvalitetsregister. För vårdpersonalen innebär det en tidsbesparing och dessutom blir det en säkrare dataöverföring då samma uppgifter finns i journalen och i Senior alert.

Senior alert har cirka 30 000 användare och det görs cirka 100 000 registreringar per år. Kvalitetsregistrets användare har under många år efterfrågat möjligheten att automatiskt föra över uppgifter från journalen till registret.

– Vi brukar säga att receptet på Senior alert är genomfört. Alla koder är satta och beskrivningar på vad som ska hämtas finns beskrivet. Nu är det journalleverantörerna som får "ta receptet och baka kakan Senior alert", säger Josephine Garpsäter, registerhållare för Senior alert.

Fler journalleverantörer är aktiva inom den kommunala hälso- och sjukvården

Utöver journalleverantören Cambio arbetar även Tietoevery – Lifecare med utveckling av automatiserad informationsöverföring mellan vårdjournal och Senior alert. Arbetet sker i samarbete med de båda pilotkommunerna Karlshamn och Haninge. Ambitionen är att anslutning sker under februari 2025. Ytterligare ett tiotal kommuner planerar att ansluta under 2025.

Journalleverantören Pulsen Omsorg – Combine arbetar också med utvecklingsarbete för Senior alert och Palliativregistret tillsammans med pilotkommunerna Vetlanda, Vaggeryd och Jönköping.

Bakgrund

På uppdrag av styrgruppen för nationell kunskapsstyrning i socialtjänsten (S-KiS) driver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ett arbete med att ta fram en effektivare informationsförsörjning mellan vårdinformationssystem och Nationella kvalitetsregister inom kommunal hälso- och sjukvård. De kvalitetsregister som omfattas av arbetet är: BPSD-registret, RiksSår, SveDem och Svenska Palliativregistret.

Om automatiserad informationsförsörjning

Automatiserad informationsförsörjning innebär att vårdpersonal som registrerar data i en patientjournal inte manuellt behöver registrera samma information i ett kvalitetsregister. Målet är minskad administrativ belastning på vården och högre kvalitet på data i registren. I dagsläget är 14 regioner och 16 kommuner anslutna till ett tjugotal register.

Arbetet samordnas av SKR på uppdrag av det nationella systemet för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård. Dataöverföringen sker genom Ineras tjänst för Informationsutlämning till register. Det är samma nationella infrastruktur som regioner och kommuner använder för bland annat Nationell patientöversikt och 1177 journalen.

Informationsförsörjning till nationella kvalitetsregister

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.