Forskningskonferens om kvalitetsregister med fokus på långsiktighet
Aktuella frågor och metoder inom kvalitetsregisterforskning diskuterades av experter och intressenter från akademi, industri, myndigheter och hälso- och sjukvård i början av maj. Den årliga konferensen arrangerades i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner, Vetenskapsrådet och Apotekarsocieteten.
Dagen inleddes av Petra Hasselqvist från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), som betonade vikten av kvalitetsregister för att förbättra vården och forskningen i Sverige. Därefter följde en rad föreläsningar och paneldiskussioner om dataintegritet, metodutveckling, patientengagemang och behovet av robusta och långsiktiga resurser för att kunna maximera nyttan av kvalitetsregister i forskningen.
Ett uppskattat inslag var Vetenskapsrådet som delade insikter om hur kvalitetsregister kan användas för att förbättra kliniska studier och behandlingsmetoder.
En annan viktig punkt var Manolis Nymarks diskussion om det europeiska hälsodataområdet (EHDS) som syftar till att förbättra tillgången till och användningen av hälsodata över hela Europa.
– Följande framgångsfaktorer krävs för EHDS. Harmonisering på alla nivåer. Tillräcklig finansiering och infrastruktur. Tillit från både allmänheten, professionen och akademien. Bärkraftiga affärsmodeller och immaterialrättigheter. Och slutligen lika stora vinster för alla medlemsstater, små som stora. Kommuner, regioner och staten behöver nu samarbeta för att stegvis införa EDHS, säger Manólis Nymark.
Lisa Bandholtz från Apotekarsocieteten talade om kvalitetsregister som bas för prevention och hur kvalitetsregister kan användas för att kartlägga och utvärdera insatser för att utrota livmoderhalscancer, vikten av att använda kvalitetsregister för att identifiera riskfaktorer och implementera förebyggande åtgärder och behovet av samarbete mellan olika aktörer inom hälso- och sjukvården för att maximera nyttan av kvalitetsregister.
Konferensen avslutades av Lisa Bandholtz som tillsammans med paneldeltagarna formulerade framtida utmaningar och möjligheter samt vikten av fortsatt samarbete och innovation inom kvalitetsregisterforskningen.