Lågvärdevård fasas ut i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
De regionala programområdena (RPO) i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland har tillsammans med vårdens verksamheter identifierat en rad olika typer av lågvärdevård. Nu pågår ett strukturerat arbete för att de ska upphöra alternativt minska i omfattning.
– Genom att fasa ut lågvärdevård slipper patienter vara med om onödiga behandlingar som inte gör nytta och resurser kan därmed frigöras till vård som ger värde. Det finns ett stort engagemang inom de regionala programområdena för att bidra i utfasningen av den lågvärdevård som har identifierats, säger Cecilia Carlens, ordförande i Stockholm-Gotlands medicinska råd.
Nästan alla RPO lyfter fram lågvärdevård i sina mål och insatsplaner för 2024–2025. Några exempel:
- RPO medicinsk diagnostik stödjer RPO primärvård, RPO rörelseorganens sjukdomar och RPO reumatiska sjukdomar i arbetet för att antal onödiga radiologiska undersökningar ska minska.
- RPO primärvård arbetar för att minska antalet omotiverade cystoskopier vid upprepade urinvägsinfektioner.
- RPO barns och ungdomars hälsa arbetar för att hostmedicin såsom Cocillana-etyfin och Mollipect inte ska förskrivas till barn yngre än sex år.
Sammanställning av den lågvärdevård som ska fasas ut, Region Stockholm (PDF)
Om lågvärdevård
Lågvärdevård handlar om vårdinsatser som är ineffektiva, såsom onödig provtagning eller behandling som inte hjälper mot den aktuella åkomman. Det kan också vara åtgärder med svag balans mellan risk och nytta, såsom provtagning utan betydelse för patientens hälsa. Ett annat exempel är åtgärder som inte stöds av tillräcklig evidens.
Arbetet med lågvärdevård är kopplat till modellen Kloka Kliniska Val som har initierats av Svenska Läkaresällskapet.
Kloka Kliniska Val, Svenska Läkaresällskapet
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i Region Stockholm har tagit fram en rapport om lågvärdeinsatser inom primärvården.