Nu ökar takten för kommunernas automatiserade informationsförsörjning till Senior alert
I slutet av förra året anslöt Hällefors kommun, Bergs kommun och Ljusnarsbergs kommun till kvalitetsregistret Senior alert. Nu i dagarna har ytterligare två kommuner genom Karlshamn och Haninge anslutit sig och fler kommuner står på tur.
Hög automatiseringsgrad innebär goda förutsättningar för breddning. För kommuner med vårdinformationssystemet Viva är automatiseringsgraden för överföringen i nuläget redan över 90 procent. Kommuner som använder systemet Lifecare HSL, med modulen Senior alert, har i sin första delleverans en något lägre automatiseringsgrad, men utveckling pågår för att möta en gemensam målbild som innebär en automatiseringsgrad på 100 procent för kommunerna.
– Genom de pilotanslutningar som Haninge och Karlshamns genomfört öppnas nu dörren för en breddning för samtliga kommuner som har Tietoevry som sin leverantör av vårdinformationssystem Lifecare säger Björn Hultgren, it-strateg vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Redan under hösten inleddes en breddning för kommuner som har vårdinformations-systemet Viva med Cambio Welfare som leverantör. Det medför att två av fem leverantörer inom kommunal hälso- och sjukvård nu har anslutit sig till den nationella infrastrukturen och tjänsten ”Informationsutlämning till kvalitetsregister”.
Flera kommuner och leverantörer är på gång
Näst på tur är Nora kommun som planerar gå igång under mars. Även Laholm och Örkelljunga är på gång med förberedelser för anslutning. Därefter har sammantaget fler än 20 kommuner anmält intresse för att ansluta sig till tjänsten.
Fler journalleverantörer är aktiva inom den kommunala hälso- och sjukvården, bland andra Pulsen Omsorg som arbetar för att ansluta systemet Combine till tjänsten. Här utgör Vetlanda, Vaggeryd och Jönköping pilotkommuner.
Senior alert
Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister för att stödja vårdprevention, prevention för äldre personer som riskerar att falla, få trycksår, utveckla undernäring och ohälsa i munnen eller har problem med blåsdysfunktion. Med hjälp av Senior alert kommer den äldres perspektiv och teamets roll i fokus.
Senior alert har cirka 30 000 användare och det görs cirka 100 000 registreringar per år.
– Kvalitetsregistrets användare har under många år efterfrågat möjligheten att automatiskt föra över uppgifter från journalen till registret. Det är därför mycket glädjande att det intensiva arbetet som pågått i flera år fallit väl ut och att vi nu kan erbjuda denna funktion. Vi hoppas att fler kommuner och resterande journalleverantörer följer efter för att ge de mest sköra äldre en så säker vård som möjligt säger Josephine Garpsäter, registerhållare för Senior alert.
Bakgrund
På uppdrag av styrgruppen för nationell kunskapsstyrning i socialtjänsten (S-KiS) driver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ett arbete med att ta fram en effektivare informationsförsörjning mellan vårdinformationssystem och Nationella kvalitetsregister inom kommunal hälso- och sjukvård. De kvalitetsregister som omfattas av arbetet är: Senior alert, BPSD-registret, RiksSår, SveDem och Svenska Palliativregistret.
Om automatiserad informationsförsörjning
Automatiserad informationsförsörjning innebär att vårdpersonal som registrerar data i en patientjournal inte manuellt behöver registrera samma information i ett kvalitetsregister. Målet är minskad administrativ belastning på vården och högre kvalitet på data i registren. I dagsläget är 14 regioner och 15 kommuner anslutna till ett tjugotal register.
Arbetet samordnas av SKR på uppdrag av det nationella systemet för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård. Dataöverföringen sker genom Ineras tjänst för Informationsutlämning till register. Det är samma nationella infrastruktur som regioner och kommuner använder för bland annat Nationell patientöversikt och 1177 journalen.