Nytt vårdförlopp för psoriasis godkänt
Psoriasis är det senaste i raden av godkända personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp. Sjukdomen är kronisk och ärftlig, men med rätt behandling och tidig diagnos kan symtomen lindras.
Psoriasis är en inflammatorisk systemsjukdom som förekommer bland två till fyra procent av den svenska befolkningen. Sjukdomen är kronisk och drabbar patientens hud, naglar och leder. Majoriteten av patienterna får behandling i primärvården.
Idag kan diagnos och behandling variera både inom och mellan regioner. Syftet med vårdförloppet är att kunna ge samma goda och kunskapsbaserade vård i hela landet. Tidig diagnos och behandling är viktigt för att hindra allvarlig påverkan på leder och funktionsnedsättning. Vårdförloppet är utvecklat av en nationell arbetsgrupp (NAG) inom nationellt programområde (NPO) hud- och könssjukdomar.
– Patienter med psoriasis upplever bristande kunskap i primärvården om diagnos, samsjuklighet, behandling samt dåliga möjligheter att vara delaktiga i den egna vården. Vi hoppas att vårdförloppet ska bidra till att patienter i hela landet kan erbjudas en mer kunskapsbaserad och samordnad behandling som är anpassad till sjukdomens svårighetsgrad, säger Birgitta Stymne, specialistläkare i dermatovenereologi och ordförande i den nationella arbetsgruppen för psoriasis som har lett arbetet med att ta fram vårdförloppet.
Vårdförloppet inleds vid misstanke om psoriasis och innehåller olika åtgärder som till exempel information och stöd till patienten om sjukdomen, samsjuklighet och levnadsvanor. Viktigt är också att remittera till specialiserad vård i tid om behandling inte kan ges i primärvården.
Vårdförlopp psoriasis på 1177 för vårdpersonal
Seminarium
Ett digitalt seminarium om vårdförloppet är planerat i början av 2025 och inbjudan kommer att skickas ut inom kort. Seminariet kommer att spelas in och publiceras här för att kunna ses i efterhand: