Publicerad 12 december 2024
Medarbetare i vården som sitter och står vid ett bord

Steg mot en sömlös hälso- och sjukvård och omsorg

En plan med syfte att öka samspelet med kommuner i systemet för kunskapsstyrning är tagen. Beslutet är i linje med utvecklingsplanen för systemet för kunskapsstyrning 2023–2027.

En ny plan för att öka samspelet med kommuner har beslutats av styrgruppen för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS), samt av styrgruppen för kunskapsstyrning i socialtjänsten (S-KiS). Planen är i linje med utvecklingsplanen för systemet för kunskapsstyrning 2023–2027 och syftar till att stärka det kommunala perspektivet inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Ökat samspel med kommuner

Planen innebär att medarbetare och chefer inom kommunal primärvård ska ha tillgång till bästa tillgängliga kunskap och förutsättningar att följa upp sina resultat. Målet är att invånare i behov av kommunal primärvård ska få en kunskapsbaserad, jämlik, effektiv och sömlös vård.

Nationell grupp för kommunal primärvård och omsorg

En särskild nationell gruppering för kommunal primärvård och omsorg ska skapas under våren 2025. Den ska bemannas med bred kompetens från kommunerna inom hälsa, vård och omsorg. Gruppen ska fungera som en resurs inom systemet för kunskapsstyrning och bistå i överväganden som berör kommunerna, särskilt vid framtagande av kunskapsstöd.

Utökad representation i nationellt programområde (NPO) äldres hälsa och palliativvård

2025 kommer NPO äldres hälsa och palliativ vård att utöka antalet kommunala ledamöter från två till sex, det vill säga en ledamot per sjukvårdsregion. Detta steg syftar till att stärka kommunernas inflytande och samverkan inom dessa viktiga områden.

Nationell utveckling och anpassning

Uppdragsbeskrivningen för nationella arbetsgrupper (NAG) har anpassats för att bättre möta kommunernas behov. Dessutom pågår arbete för att 1177 för vårdpersonal ska bli mer användbart för kommuner, med kunskapsstöd framtagna i samverkan med kommunala ledamöter.

Information och plan om samverkan med kommuner

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.