Publicerad 18 februari 2025

Insatsområde strålsäkerhet

Det behövs en rättvis och jämlik vård för säker användning av strålning för diagnostik och behandling. Samverkan inom strålsäkerhetområdet på nationell nivå är en förutsättning för detta. Det behövs ökad samordning för vård där strålning används, och där arbetet måste genomföras på ett patientsäkert sätt.

Den tekniska utvecklingen går fort, vilket ökar behovet av en kontinuerlig omvärldsanalys som sträcker sig över teknik och bra exempel inom strålningsmedicin. Idag finns det stora regionala variationer av hur strålsäkerhet bedrivs och är integrerat i vårdgivarnas patientsäkerhetsarbete. I kombination med varierade av tolkningar och tillämpningar av regelverk ger detta inte bästa förutsättningar för en rättvis och jämlik vård. Nationell samordning inom strålsäkerhet kan ge mervärde både för patienter och vårdgivare. Det finns flera områden där nationell samordning förväntas skapa patientnytta, bland annat följande:

  • Nationellt kunskapsstöd till nationella programområden (NPO) och nationella arbetsgrupper där användning av strålning är del av vårdprocessen.
  • Planering och genomförande av förebyggande insatser för att främja en god säkerhetskultur inom medicinsk användning av strålning.
  • Stöd för sjukvården vid införande av författningskrav riktade mot patientsäker användning av strålning.

Syftet är att säkerställa att sjukvårdens användning av strålning är berättigad, optimerad och säker för patienter, personal och allmänhet samt för den yttre miljön. Tongivande för regelverket för medicinsk användning av joniserande strålning är att strålsäkerhet utgör en integrerad del av patientsäkerhet och därmed behöver hanteras samordnat med övriga patientsäkerhetskrav.

Uppdrag

Den nationella arbetsgruppen ska:

  • Ge råd och rekommendationer om strålsäkerhet i arbetet inom nationellt system för kunskapsstyrning, främst till NPO och NAG. Detta kan inkludera att ta fram underlag för hur en riskbedömning vid rekommendation om undersökningar som innefattar joniserande strålning kan se ut, som stöd för strålsäkerhetsarbete vid utveckling av vårdriktlinjer. Samtliga NPO och NSG kan löpande remittera ärenden för rådgivning och hantering.
  • Etablera samverkan med nationell samverkansgrupp (NSG) patientsäkerhet och andra aktuella NPO och NSG i patientsäkerhetsfrågor.
  • Etablera samverkan med regionala strålsäkerhetsparter.
  • Samordna ett regiongemensamt strålsäkerhetsarbete som omfattar patientstrålskydd och personalstrålskydd med tonvikt på säkerhetskultur.
  • Arbeta systematiskt med nationellt lärande och återföring av erfarenheter om avvikelser som hanteras inom regioner.
  • Löpande föra dialog med statliga myndigheter som hanterar frågor om strålsäkerhet.

Aktuellt

Ledamöter och kontakt

Information kommer senare.