Insatsområde habilitering
I tidigare kartläggningar av området habilitering har ett antal områden identifierades som presumtiva insatsområden. Behov finns att tydliggöra aktuellt läge för de sedan tidigare identifierade behoven av kunskapsstöd inom området.
Bakgrund
Med anledning av programområdets breda uppdrag som omfattar alla åldrar, diagnosgrupper, vårdnivåer och huvudmän är målet väl fungerande habiliteringsprocesser utifrån samspelet mellan hälsa, funktionsförmåga och omgivningsfaktorer samt definierade uppföljningsmått.
Alla patienter som behöver habiliteringsinsatser ska få ett strukturerat och samordnat omhändertagande. Det innebär att patienterna är delaktiga, får en tidig individuell bedömning och plan samt evidensbaserade åtgärder och uppföljning.
Uppdrag
Syfte är att identifiera behov av kunskapsstöd och uppföljningsmått inom området habilitering.
Målet är att säkerställa en jämlik, individanpassad och kunskapsbaserad vård för patienter, oavsett ålder med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning, att uppleva delaktighet samt att erhålla ett strukturerat och samordnat omhändertagande.
Insatsen kan leda till initiering av kunskapsstöd eller annan insats 2025–2026.
En nationell arbetsgrupp ska:
- Genomföra en behovsanalys som tar sin utgångspunkt i:
- Programområdets initiala kartläggning av området habilitering
- ”Vägledning för övergång från barn- till vuxensjukvård för unga med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning – framgångsfaktorer och förutsättningar för en god och säker övergång”
- Beakta identifierade behov i den pågående insatsen: Revidering av kliniska kunskapsstöd för habilitering i primärvården.
- Uppdraget ska även beakta förekomst och behov av övergripande nationella uppföljningsmått som fångar att målgruppen upplever delaktighet och får ett strukturerat och samordnat omhändertagande utifrån individuella behov och förutsättningar.
Aktuellt
Ledamöter och kontakt
Information kommer senare.