- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Programområden och samverkansgrupper
- Nationella programområden
- NPO rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin
- Rehabilitering och försäkringsmedicin, uppföljningsmått
Insatsområde rehabilitering och försäkringsmedicin, uppföljningsmått
Patienter med komplexa vårdbehov behöver en samordnad vård där rehabiliterings- och försäkringsmedicinska insatser är en integrerad del av patientens vård och behandling. Detta sker inte i tillräcklig omfattning idag därför behöver samordnade arbetssätt som främjar detta implementeras och följas upp.
Bakgrund
Patienter med komplexa vårdbehov behöver ett strukturerat och samordnat omhändertagande då de ofta har kontakt med flera olika specialiteter och professioner. Rehabilitering och försäkringsmedicinska insatser ska vara en integrerad del av patientens vård och behandling. Det innebär att patienterna är delaktiga, får en tidig individuell bedömning och plan samt evidensbaserade åtgärder och uppföljning.
Enligt rehabiliteringsprocessen ska rehabiliterings- och försäkringsmedicinska insatser utgå ifrån en individuell funktions- och aktivitetsbedömning, vara målbaserad och sammanfattas i en plan som utvärderas och följs upp.
I dagsläget saknas möjlighet att på nationell nivå fånga och följa insatser övergripande inom området rehabilitering och försäkringsmedicin.
Arbetet kommer att ta sin utgångspunkt i identifierade behov och formulerade indikatorer i de nationella kunskapsstöd som programområdet ansvarar för:
Traumatisk hjärnskada (THS) – uppföljning och rehabilitering vid lätt THS hos barn och ungdom
Traumatisk hjärnskada (THS) – uppföljning och rehabilitering vid lätt THS hos vuxna
Traumatisk hjärnskada (THS) – uppföljning och rehabilitering vid medelsvår och svår THS hos vuxna
För området försäkringsmedicin ska även Socialstyrelsen rapport om uppföljningsmått beaktas:
Nationella uppföljningsmått ska förbättra arbetet med sjukskrivning, Socialstyrelsen
Uppdrag
Syftet är att tydliggöra och vid behov formulera och vidareutveckla övergripande nationella indikatorer inom området rehabilitering och försäkringsmedicin.
Målet är att skapa förutsättningar för nationell uppföljning av insatser inom området rehabilitering och försäkringsmedicin oavsett hälso- och funktionstillstånd, diagnos, patientgrupp eller verksamhet. Vidare är målsättningen att säkerställa att konkreta uppföljningsmått och kvalitetsindikatorer finns för att följa förbättringar i patientens funktions- och aktivitetsförmåga, livskvalitet och samverkan mellan aktörer.
Arbetet ska ske i samverkan med andra NPO och partnerskapet.
En nationell arbetsgrupp ska:
- Genomföra en behovsanalys/fördjupad kartläggning för att tydliggöra förekomst och behov av övergripande generiska uppföljningsmått inom områdena rehabilitering och försäkringsmedicin. Måtten ska fånga om patienten är delaktig, får en tidig individuell bedömning och plan samt evidensbaserade åtgärder och uppföljning. Utgångspunkt är definierad rehabiliteringsprocess och identifierade behov samt formulerade indikatorer i kunskapsstöden innefattande generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete.
- Tydliggöra, vidareutveckla och vid behov formulera nationella indikatorer för rehabilitering och försäkringsmedicin utifrån i analysen identifierade behov och GAP.
- De övergripande generiska uppföljningsmåtten ska kunna presenteras på Vården i siffror.
Aktuellt
Ledamöter och kontakt
Information kommer senare.