Akut vård är akut omhändertagande oberoende av plats, vilket innefattar vården innan ankomst till akutsjukhusets akutmottagning och även vården efter akutmottagningen.
Akut vård utgår från symtom och processer och inte specifika sjukdomstillstånd eller ICD-10 koder, som många andra programområden gör.
Akut vård innefattar tidig identifiering, riskvärdering, diagnostik och åtgärder utifrån symtom, tillstånd och skador som är tidskänsliga och potentiellt farliga för liv och hälsa.
Det finns behov att ta fram kvalitetsindikatorer och variabler för att kunna mäta och utvärdera vårdkvaliteten inom den akuta vårdkedjan. Inom vissa delar av akutvården finns etablerade kvalitetsregister, men den prehospitala vården och vården vid akutmottagningen saknar ett sammanhållet register.
Mål:
En nationell arbetsgrupp skapades i december 2019. Under hela processen förutsätts regelbundna och täta avstämningar mellan arbetsgruppen och det nationella programområdet samt regionala programområden eller motsvarande.
Sveriges akutmottagningar har idag cirka 2,8 miljoner patientbesök om året. Det är alltså en vanlig vårdform, men vården som ges på landets akutmottagningar är ojämlik, vilket bland annat har redovisats i Vården i siffror och Myndigheten för Vårdanalys rapport 2018.
Mål:
En arbetsgrupp kommer att tillsättas under kvartal 3 2020. Programområdet kommer att ta fram en uppdragsbeskrivning för arbetsgruppen med fokusgruppen som referensgrupp.
Sjukvårdsregion Mellansverige