Äldres hälsa är ett brett område som omfattar förebyggande, behandlande och rehabiliterande åtgärder. Insatserna fokuseras där det finns stora skillnader i den vård som erbjuds.
Programområdet har huvudansvar för ett kunskapsområde som bland annat omfattar geriatrik, vård av multisjuka/sköra, palliativ vård och vård av personer med demenssjukdom. Programområdet fokuserar också på preventivt och hälsofrämjande arbete med syfte att förebygga skador och ohälsa.
En nationell arbetsgrupp har utsetts med målet att uppnå bättre utredning vid kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. En remissversion av ett vårdförlopp för basal och fördjupad demensutredning förväntas vara klart i maj 2020.
Mål:
Ett stort gap finns mellan Socialstyrelsens målnivåer för palliativ vård och verklighetens vård. Tillgången till palliativ vård är mycket ojämnt fördelad enligt svenska palliativregistrets årsrapport från 2018, utifrån diagnos, ålder, bostadsort och vårdgivare. Personer med diagnoser som hjärtsvikt, KOL och demenssjukdom identifieras i alltför liten utsträckning ha behov av och få tillgång till palliativ vård. Detta trots att symtombördan är likvärdig palliativa cancerpatienters.
Övergripande mål:
Delmål:
En nationell arbetsgrupp ska tillsättas under våren 2020 med uppdrag att ta fram delmålen genom vårdförlopp för palliativ vård.
I takt med att andelen äldre ökar, ökar behovet av att prioritera och styra resurser dit de gör bäst nytta. Äldre drabbas oftare av vårdrelaterade skador, har ofta ökad risk för fall, undernäring, trycksår och läkemedelsrelaterade problem. För att undvika ökat lidande och ökade kostnader för vård och omsorg krävs samverkan mellan vårdgivare. Ett problem är att de definitioner som idag bygger på vård- och omsorgskonsumtion bidrar till att göra patienterna svåra att identifiera i klinisk praxis. Ordet multisjuklighet som ibland används är otydligt definierat. Begreppet skörhet (från engelskans frailty) har lyfts som alternativ, men orden överlappar varandra till viss del.
Mål:
En nationell arbetsgrupp ska tillsättas med uppdrag att identifiera kunskapsläget kring skörhet, och bedöma vad som krävs för att ta fram nationella standarder för bedömning. Workshop planeras för att med hjälp av tjänstedesign fånga upp behov hos patienter och anhöriga.
Ytterligare en nationell arbetsgrupp ska tillsättas med uppdraget att kartlägga hur skörhet kan förebyggas, fördröjas och minskas. I uppdraget ingår att beskriva processer och evidensbaserade arbetssätt.
Vård i livets slutskede, behandlingsråd vid covid-19 på Socialstyrelsens webbplats
Sjukvårdsregion Mellansverige
Kommunrepresentanter: