Programområdet har i uppdrag att leda och samordna kunskapsstyrningen inom medicinsk diagnostik, vilket omfattar laboratoriemedicin samt bild och funktion.
Programområdet har huvudansvaret för följande kunskapsområden: mikrobiologi, klinisk kemi, klinisk fysiologi, radiologi, transfusionsmedicin, klinisk immunologi, klinisk genetik samt klinisk patologi och cytologi. Syftet är att stödja och förverkliga en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård.
De första fyra områden (1–4) föreslås som nationella arbetsgrupper (NAG) och kommer att beskrivas i större detalj nedan. De två sista kommer att utredas med resurserna inom NPO.
En temporär nationell arbetsgrupp är under etablering som ska utreda förutsättningarna för en regiongemensam upphandling, implementering samt förvaltning av ett nationellt system för remittentstöd vid remiss till undersökningar med joniserande strålning.
DNA-sekvensering ger ökad precision vid diagnostik och behandling av cancer. Den nationella arbetsgruppen skall utarbeta nationella rekommendationer för klinisk implementering av storskalig DNA sekvensering. Riktlinjerna kommer att vara viktiga för läkares kompetensutveckling och skall bidra till en mer jämlik vård för cancerpatienter.
Blodförsörjningen i Sverige, som idag sker regionalt, beror både av tillgång till blod och användning av blod. En adekvat blodförsörjning är viktigt inte minst ur beredskapssynpunkt. Långtidseffekten av en gemensam nationell blodförsörjning för samhället och sjukvården är ett stabilt blodlager vilket är en av förutsättning för att en nationell jämlik avancerad sjukvård ska kunna bedrivas. Den nationella arbetsgruppen ska ta fram en nationell blodförsörjningsplan och ett beslutsstöd för blodanvändning.
I dagsläget råder en brist på jämlikhet för patienter inom landet vad gäller bland annat möjligheter till snabb konsultation inom/mellan sjukvårdsregioner och bildvisning som beslutsstöd vid multidisciplinära konferenser, MDK. Arbetet med digital patologi möjliggör effektivisering och kvalitetshöjning av den diagnostiska processen. Den nationella arbetsgruppen kommer att ta fram en nationell strategi för digitalisering av bilddiagnostik inom patologin.
Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland