Programområdet vill ta fasta på det dynamiska samspelet mellan hälsa, funktionsförmåga och omgivningsfaktorer i samverkan med andra programområden så att rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicinska insatser blir en naturlig del i fler vårdprocesser.
Programområdets uppdrag omfattar hela vårdkedjan med primär- och sekundärpreventiva insatser, primärvård och specialiserad vård, rehabilitering i öppen och sluten vård, specialiserad rehabilitering, arbetsrehabilitering, habilitering och försäkringsmedicinska insatser.
Programområdet har ett särskilt fokus på personer med medfödd eller förvärvad funktionsnedsättning.
Arbetet beräknas pågå under 2021 och kommer delvis att samordnas med insatser för den generiska modellen för rehabilitering och insatser inom försäkringsmedicin.
Insatsen ska förbättra samordningen av insatser vid övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård för personer med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning. Insatsen sker i samverkan med Socialstyrelsen, SBU, SKR, Funktionsrätt Sverige, Föreningen Habilitering i Sverige samt med andra nationella programområden. Arbetet ska vara klart sista kvartalet 2022.
Personer med funktionsnedsättning har ofta en försämrad hälsoutveckling relaterat till levnadsvanor. Insatsen ska resultera i anpassad hälsoinformation som komplement till hälso- och sjukvårdens ordinarie stöd kring levnadsvanor. Insatsen sker i samverkan med andra programområden.
Programområdet följer och är delaktiga i Socialstyrelsens pågående arbetet med nationella riktlinjer för ADHD och autism och i SKR:s arbete kring prioritering och beslutsstöd inom habilitering.
Insatsen ska tydliggöra, stärka och skapa nationell samverkan inom det försäkringsmedicinska området och stödja regionernas implementering av ledningsstrukturer och kvalitetsuppföljning av försäkringsmedicinska processer och rutiner. Programområdet följer och medverkar i Socialstyrelsens arbete med strategisk utvecklingsplan för vårdens försäkringsmedicinska arbete och genom insatsen delta i det fortsatta arbete med uppföljningsmått och det generella kunskapsstöd som ska utgöra policys och stödja vägledning för arbetet med sjukskrivning. Arbetet ska vara klart i december 2022 och kommer att till del kunna samordnas med det fortsatta uppdraget för covid-19 och arbetet med den generiska modellen för rehabilitering.
Utöver de prioriterade insatserna fortsätter programområdet arbetet med att stärka och skapa nätverk för samordning inom rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin. Arbetet med rehabilitering vid covid-19 och utvecklingen av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp får stort utrymme första halvåret 2021.
Sydöstra sjukvårdsregionen