Målet är att stärka hela omhändertagandet av patienter med sjukdomar i rörelseorganen, från insjuknande, via diagnostik och eventuell akutvård, behandling till den ibland livslånga uppföljningen samt en god rehabilitering.
Programområdet ska arbeta för en kunskapsbaserad, säker, resurseffektiv och jämlik vård i hela landet inom området rörelseorganens sjukdomar.
Mål:
För att vi kan röra oss mot målet en jämlik vård behöver nationellt gemensamma kvalitetsindikatorer definieras. Det ger lokala och regionala produktionsenheter möjlighet att kalibrera de egna kvantitativa och kvalitativa resultaten mot gemensamma nationella mål. Det är också ett viktigt instrument för det kontinuerliga arbetet med GAP-analyser samt uppföljning av insatser från NAG.
Mål:
Att identifiera kvalitetsindikatorer från kvalitetsregistren samt patientregistret så att produktionsenheter och/eller regioner ser vilka resultat de egna åtgärderna ger.
Enkel visualisering med vården i siffror (VIS) som plattform.
Syftet med att gå vidare med personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp höftledsartros del 2 är att skapa ett standardiserat vårdförlopp vid övergång till specialistvård för kontakt, bedömning och slutligen åtgärd inom specialistvården som kan användas i kunskapsstyrning för god och nationellt ökad jämlik vård för patienter med detta sjukdomstillstånd inom rörelseorganens sjukdomar, samt även en ökad patientnöjdhet.
Målet är att skapa standardiserat vårdförlopp med nationellt jämlika riktlinjer och strategier för bedömning, såväl som behandling, operativa åtgärder och uppföljning som kan implementeras på lokal, regional och nationell nivå för höftartros.
Syftet är att patienter med kronisk ländryggsmärta utan ischias eller fraktursequele får en god och jämlik vård. Tillståndet berör en mycket stor del av befolkningen.
Mål:
Det genomförs många kunskapsöversikter, HTA-analyser och vårdprogram regionalt. Vi kommer att under 2020 inventera dessa.
Målet är att snabbare få fram fler underlag att använda för nationell kunskapsstyrning för en god och jämlik vård.
Arbetet med utvidgning av nivåstruktureringen av den högspecialiserade vården har startat med påverkan på såväl den regionala som nationella sjukvårdsnivån. Under 2019 inventerade NPO rörelseorganens sjukdomar alla regioners bedömning vad de ansåg vara föremål för regional nivåstrukturering. Detta resulterade i förslag om drygt 40 områden (diagnoser och/eller behandlingsåtgärder/operationer). Vi vill därför under 2020 gå vidare för att dels efterhöra om regionerna påbörjat ett regionalt nivåstruktureringsarbete och i så fall vilken prioritering de gjort. Vi vill även få förslag från respektive region vilka fem områden inom respektive region som de anser vara viktigast att regionalt nivåstrukturera.
Mål:
Västra sjukvårdsregionen
Anna Norman Kjellström, anna.kjellstrom@vgregion.se, PhD, strateg, koncernkontoret, koncernavdelning data och analys, Västra Götalandsregionen, Västra sjukvårdsregionen
Maziar Mohaddes, docent, överläkare ortopedi, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Västra sjukvårdsregionen