Den bästa kunskapen vi har i dag ska implementeras så att den används i varje patientmöte. Kunskapsstyrningen ska samordnas och identifiera när det saknas kunskapsstöd.
Att inom området för tandvård utveckla och sprida kunskap så att denna används och finns tillgänglig i varje patientmöte. Forskning är inget primärt uppdrag.
Arbetsgruppen startades 2019 med uppdrag att:
Det övergripande målet är att förbättra den vård som ges till patienter med diagnosen karies. På sikt kan då tandhälsan förbättras. I målen ingår att öka kompetensen, utarbeta kunskapsstöd och modeller för implementering.
Rapporten har varit ute på remiss och svaren är sammanställda och NAG har återkopplat med synpunkter på de inkomna remissvaren.
Den nationella arbetsgruppen för dentala implantat tillsattes november 2019.
Implantatbehandling har gott stöd i vetenskapen, men kunskapen om utfallet i allmän praxis är begränsad.
Möjlighet till uppföljning är viktig ur flera perspektiv, som exempelvis patientsäkerhet och behandlingskvalitet. Dessutom är behandlingen kostnadskrävande både för individ och samhälle och behandlingsvolymen ökar.
Mål:
Arbetsgruppen tillsattes i maj 2020 i dialog med Socialstyrelsen för att belysa frågan om aerosolgenererade arbetsmoment i tandvården. Frågor som har belysts:
Arbetsgruppen tillsattes augusti 2019 men pausades våren 2020 pga covid-19.
Målet är att kunskapen når den enskilde vårdgivaren som utifrån tillgången till ny kunskap också ändrar sitt beteende. Vårdens eget behov styr då kunskapsutvecklingen.
Arbetsgruppen är ny 2021 och uppdragsbeskrivningen är inte fastställd. En dialog förs med Läkemedelsverket om revidering av konsensusrekommendationerna för antibiotikaprofylax och antibiotikabehandling.
Arbetsgruppen är ny 2021 och uppdragsbeskrivningen är inte fastställd.
Arbetsgruppen är ny 2021 och uppdragsbeskrivningen är inte fastställd. En ändrad livsstil påverkar både allmän och oral hälsa. Många barn och unga har relativt friska tänder även om tandsjukdomar som exempelvis karies i hög grad är polariserad till vissa grupper av individer. Erosionsskador är oftast kopplade till livsstil, framförallt konsumtion av sura drycker.
Södra sjukvårdsregionen
Ulrika Svantesson, ulrika.svantesson@regionhalland.se, Närsjukvården, Region Halland, Södra sjukvårdsregionen
Gunnel Håkansson, Regional hälso- och sjukvårdssamverkan, Region Halland, Södra sjukvårdsregionen