Behoven inom tandvården styr områdets kunskapsutveckling. Genom kartläggning, där flera parter engageras, fångas vårdens egna behov upp och leder programområdets arbete.
Programområdets uppdrag är att utveckla och sprida kunskap om tandvård så att denna används och finns tillgänglig i varje patientmöte.
Den nationella arbetsgruppens uppdrag är att hitta de barriärer som finns och som gör att tandvården inte använder kunskapen om sjukdomsbehandling vid diagnosen karies. I uppdraget ingår att genom omvärldsbevakning samla in de riktlinjer/vårdprogram som finns i samtliga regioner och utifrån detta identifiera behov av kunskapsstöd samt kompetensutveckling.
Förutsättningar som måste uppfyllas för att få en förbättrad effekt som kan mätas ska identifieras. Kunskapsstöd ska tas fram som underlag för prioriteringar och för användning i patientmötet. Uppdraget innebär att samverka med företrädare för kvalitetsregistret SKaPa för uppföljning och förbättringsarbete.
Arbetsgruppens uppdrag är att:
Övergripande mål är att förbättra den vård som ges till patienter med diagnosen karies. På sikt kan då tandhälsan förbättras. I målen ingår att öka kompetensen, utarbeta kunskapsstöd och modeller för implementering.
I uppdraget ligger att kartlägga de kunskapsstöd som finns och vilken vård som ges och vad som behövs för att uppnå en nationellt god och jämlik tandhälsa.
Mätbara mål kan vara:
Södra sjukvårdsregionen
Ulrika Svantesson, ulrika.svantesson@regionhalland.se, verksamhetsutvecklare, Närsjukvården, Region Halland, Södra sjukvårdsregionen
Gunnel Håkansson, tandvårdsstrateg, Regional hälso- och sjukvårdssamverkan, Region Halland, Södra sjukvårdsregionen