Rättighetsmånad anordnas i Borås Stad

Alla människor är fria i lika värde och i rättigheter – så börjar den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Det här vill Borås uppmärksamma med flera olika aktiviteter i kommunen under en månad.

Din rätt att veta om dina rättigheter...? Den anmierade bilden ger "reklam" för Borås rättighetsmånad 10 november - 10 december. Tre barn och en pratbubbla med texten; Din rätt att få påverka oavsett ålder.

© Borås stad

Civilsamhälle, offentlig sektor, organisationer, företag och politik – alla som är en del av lokalsamhället behövs i arbetet för att respektera, skydda och uppfylla de mänskliga rättigheterna. I Borås anordnas därför “Din rätt att… ”, en månad då det sätter fokus på alla människors lika värde.

En mångfald av aktörer och aktiviteter

Månaden invigs den 10 november och avslutas på den internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. På Borås stads webbplats går det att ta del av en rättighetskalender med aktiviteter som kommer att ske under månaden.

Många kopplar nog samman mänskliga rättigheter med FN och internationellt arbete men det är på lokal nivå där mänskliga rättigheter sker i praktiken, säger Malin Yderhag, Ungdomsstrateg och kontaktperson för ”Din rätt att…”.

Månaden kickstartar med Barnrättsveckan där bland annat anställda kommer erbjudas föreläsning av Helena Anderström från Jönköpings universitet. För tredje året i rad lyser också barns ljuslyktor upp mörkret för att uppmärksamma barnkonventionens dag.

Borås stads rättighetskalender med olika aktiviteter

Rättighetskonferens avslutar månaden

På avslutningsdagen anordnar staden en rättighetskonferens som både kommer lyfta nationella och lokala frågor och där även SKR kommer att ha ett inslag. Konferensen kommer vara digital och kostnadsfri, dessutom fri för vem som helst kan anmäla sig till. Här nedan finns programmet för dagen och snart öppnas länken till anmälan.

– På avslutningsdagen delas ett rättighetspris ut till någon eller några som på något sätt arbetat för alla människors lika värde. Alla aktörer som bidrar med aktiviteter till månaden blir automatiskt nominerade till priset, säger Emma Lingefelt, MR-strateg och kontaktperson för ”Din rätt att…”.

Under månaden kommer det också finnas möjlighet för invånare att anonymt lämna förslag på hur staden kan stärka sitt MR-arbete. Förhoppningen är att det ska komma in idéer på hur Borås stad kan bli en mer inkluderande och jämlik stad.

Program och anmälan till Rättighetskonferensen den 10 december

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Informationsansvarig

  • Cecilia Ramqvist
   Handläggare

  Kontakt

  Kontakta SKR

  Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

  Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

  Covid-19 och det nya coronaviruset
  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s blogg om mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 september 2022.

  I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen