Servering
Vid servering från buffé eller på tallrik måste information om maten innehåller eventuella allergena ingredienser presenteras i anslutning till maten.
Vid servering från buffé eller på tallrik ska det alltid finnas information om innehåll av eventuella allergena ingredienser från EU:s allergenlista. Exempelvis ” innehåller mjölk, fisk, selleri” . De allergen som anges på listan är de som det är vanligast att vara allergiska eller överkänslig mot inom EU.
Om matgästen frågar efter det ska ni också kunna berätta om maträttens beteckning, vad det är för maträtt, till exempel ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.
Berätta eller visa på skyltar
Informationen till matgästerna kan lämnas muntligt eller skriftligt. Den kan skrivas på menyn eller på skyltar vid maten. Informationen får också lämnas på annat till exempel genom appar, digitala menyer eller liknande sätt om den samtidigt kan ges muntligt.
Om ni endast lämnar information när någon gäst frågar efter det måste ni tala om för matgästerna att ni kan berätta om eventuella allergener i maten. Till exempel med en skylt.