- Startsida
- Offentlig säker mat
- Lokaler och transporter
- Livsmedelslokaler
Publicerad 4 december 2020
Livsmedelslokaler
Allt som ska göras i verksamheten kan inte ske samtidigt på samma ställe. Ju mer plats ni har, desto fler moment kan ske samtidigt. Ju mindre plats ni har, desto större krav på rutiner för att skilja momenten i tid med mellanliggande rengöring.
I praktiken måste de flesta större tillagningskök ha utrymme för att kunna göra det mesta samtidigt:
- Salladsberedning
- Hantering av specialkost
- Tillagning av varma rätter
- Diskning
- Mottagning av varor
Avdelningskökets utformning
- I avdelningens kök behöver det finnas tillräckligt med ytor för den matberedning som ingår i verksamheten. Det måste även finnas plats för matvagnar i lokalen.
- I verksamheter med dementa kan köket behöva skärmas av. Då minskar risken att de boende skadar/bränner sig eller förorenar ytor/livsmedel.