Publicerad 5 mars 2024

Poddavsnitt #123 Stora skillnader hur hot och hat påverkar olika grupper

Det finns stora skillnader i hur hot och hat påverkar olika grupper av förtroendevalda. Sandra Håkansson har forskat på hot och hat mot förtroendevalda och särskilt på skillnader mellan grupper. I detta avsnitt får du lyssna till Sandra som berättar om vilka skillnader och dess konsekvenser.

Kvinnor som är förtroendevalda utsätts i 20 procent högre utsträckning för hot och hat än män. Även för unga förtroendevalda och de med invandrarbakgrund utsätts för mer hot och hat. För alla grupper ökar mängden hot och hat ju mer framstående deras uppdrag är, men ökningen är större för kvinnor.

Det finns också skillnader i vilka typer av hot och hat olika grupper får. Män får oftare hot som rör deras kompetens som politiker eller deras åsikter i olika frågor. Kvinnor får hot och hat som i högre grad riktas mot dem som personer och deras privatliv. Det upplevs som värre än att bli ifrågasatt i sin roll som förtroendevald.

Ett exempel är hur omgivningen reagerar. När hot och hat riktas mot en förtroendevald för hur den har agerat i en politisk fråga eller som förtroendevald kan det få kollegor att stötta och uppmuntra personen. Men när hot och hat riktas mot en persons personliga liv eller privatliv kommenteras det inte på samma sätt eller ger samma stöd från omgivningen.

Konsekvensen är att många förtroendevalda väljer att vara tysta i vissa frågor. Det innebär att även de som har röstat på dessa personer inte får sina åsikter hörda. SKR arbetar för att förbättra det förebyggande arbetet och för att tydliggöra ansvaret för att skydda de lokala förtroendevaldas trygghet och säkerhet.

Avsnittet finns där poddar finns.

#123 Stora skillnader hur hot och hat påverkar olika grupper

Medverkande

  • Sandra Håkansson forskare vid Uppsala Universitet
  • Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR
  • Nils Munthe, SKR

Informationsansvarig

  • Anna-Lena Pogulis
    Utvecklingsledare
  • Nils Munthe
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.