Publicerad 3 juni 2024

Gemensam informationsförsörjning, GIF, ekonomiskt bistånd - Samlad digital socialtjänst

Gemensam InformationsFörsörjning (GIF) – Ekonomiskt bistånd är ett initiativ som i ett konkret första steg både etablerar en sammanhållen informationsförsörjningsförmåga för kommunerna och samtidigt tar ett första steg mot ett samlat digitalt kundmöte inom Socialtjänsten.

Det finns inom flera områden ett stort behov av att effektivisera och underlätta i kommunernas handläggning genom att åstadkomma en smidig digital informationsförsörjning där handläggare enkelt får tillgång till fullständig och rätt information.

Initiativet har starkt fokus på skalbarhet, dvs att informationsförsörjning ska möjliggöras även för andra verksamhetsområden och även på det totala ekosystemet med bl a den nationella digitala infrastrukturen ENA för att skapa interoperabilitet och en helhet för invånaren.

Arbetet är ett innovativt utforskande i nära samverkan med kommunerna, med uppgiftslämnande myndigheter, med verksamhetssystemsleverantörer och inom SKR-koncernen.

Gemensam informationsförsörjning

Mål och nyttor

Insatsen avser att åstadkomma följande:

Smidig digital informationsförsörjning där kommunens handläggare enkelt får tillgång till rätt information för ärendehandläggning av ansökan om Ekonomiskt bistånd, och i förlängningen även andra ärendeslag, samtidigt som individen som ansöker får ökad insyn i sitt ärende och sina uppgifter.

Nyttorna som förväntas:

  • Inbesparad tid för handläggaren att söka och kontrollera information manuellt uppskattad till 25% av arbetstiden – totalt för alla kommuner uppgående till 1,6 miljoner timmar per år.
  • Den frigjorda tiden kan ge ett minskat rekryteringsbehov eller läggas på mer värdeskapande insatser för att snabbare få klienten i egen försörjning.
  • Undvikta kostnader för kommunernas e-tjänst för ansökan och klickrobotar – beräknad till 500 – 1000tkr per kommun.
  • Undvikta förvaltningskostnader för ovan beräknad till 500 tkr/år och kommun.
  • Halverad risk för felaktiga utbetalningar uppgående till ca 45 miljoner kronor årligen.
  • Ökad insyn och egenkontroll som skapar ökad trygghet för klienten.
  • Minskad onödig efterfrågan hos uppgiftslämnare som leder till minskad administrativ tid i dessa organisationer.
  • Minskad parallell utvecklingskostnad till följd av skalbar infrastruktur som kan nyttjas inom flera områden.

Om erbjudandet

Initiativet är fortfarande i kvalificeringsfas. Erbjudandet kommer att erbjudas under hösten 2024.

Om intiativet och svar på frågor

Filmen är cirka 30 minuter lång. En presentation av intiativet sker i cirka 10 minuter, därefter en öppen frågestund där kommunerna ställer frågor till SKR, Adda och Inera om initiativet.

Informationsansvarig

  • Annika Londono Öst
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

Om initiativet

Om Handslaget

Handslaget för välfärdsutveckling genom digitalisering är en kommungemensam kraftsamling i syfte att öka digitaliseringstaken, med siktet inställt på visionen om världens mest innovativa och omtänksamma välfärd

Alla initiativ