Publicerad 3 juni 2024

Inrätta Kompetensgemenskaper - cybersäkerhet, juridik med flera

Syftet med detta initiativ är att kommunerna och SKR-koncernen tillsammans samlar kompetens inom ett område för att lösa ut frågeställningar som alla kommuner kan dra nytta av.Gemenskaper kommer att bildas inom områdena informationshantering, informationssäkerhet, cyber- och it-säkerhet samt digitaliseringsjuridik. För AI finns redan en gemenskap.

I Handslaget för välfärdsutveckling genom digitalisering pekas kompetensgemenskaper ut som en viktig strategi för att få den digitala kompetensen att räcka till för alla kommuner. Uppdraget för kompetensgemenskaperna innebär att gemensamt ta sig an frågor som är angelägna och prioriterade för alla och har en nära koppling till Handslagets initiativ. Förutom att arbeta med de specifikt utpekade frågorna skall gemenskapen även förankra och föra tillbaka kunskap och erfarenheter till relevanta nätverk.

Mål och nyttor

Att skapa förutsättningar för att gemensamt nyttja kompetenser inom digitalisering för att skapa värde och nytta hos samtliga kommuner i Sverige.

Leveranser

För att säkerställa en helhet för mottagarna håller SKR-koncernen samman arbetet med kompetensgemenskaperna då områdena har nära koppling till varandra. Leveranserna kan bestå av mallar, guider, verktyg, tolkningar och lösningsförslag som kan komma alla kommuner till gagn. Resultaten från gemenskaperna presenteras i nätverk och kanaler som är relevanta för målgrupperna. Uppföljning och utvärdering av gemenskapernas uppdrag och arbete kommer ske årligen.

Följande kompetensgemenskaper finns eller kommer att bildas inom digitaliseringsområdet:

AI rådets syfte är bland annat att identifiera och prioritera tillämpningsområden för AI, samt identifiera behov och strategiskt relevanta frågor för ökat värdeskapande med AI i Sveriges kommuner. I kompetensgemenskapen ingår:

Herrljunga kommun, Värmdö kommun, Eskilstuna kommun, Skövde kommun, Kungsbacka kommun, Sundsvalls kommun, Kristinehamns kommun, Stockholm stad, Helsingborgs stad, Gagnef kommun, Västra Götalands Regionen och Göteborg stad.

Arkitekturgemenskapen är ett informellt nätverk där it- och verksamhetsarkitekter i kommuner och regioner arbetar tillsammans i arbetsgrupper för att ta fram arkitekturlösningar som kan återanvändas i flera organisationer eller sammanhang.

Om arkitekturgemenskapen

Cybersäkerhetgemenskapen kommer att arbeta med frågeställningar kopplat till cybersäkerhet med syfte att tillsammans verka för att höja cybersäkerhetsnivån hos Sveriges regioner och kommuner. I kompetensgemenskapen ingår:

Boden kommun, Eskilstuna kommun, Habo kommun, Höglandsförbundet,
Mora kommun, Norrtälje kommun, Region Uppsala, Region Västerbotten, Västra Götalands Regionen. Region Örebro län, Region Östergötland
Trelleborg kommun, Upplands-Bro kommun och Åre kommun.

Informationssäkerhetgemenskapen arbetar för att höja informationssäkerheten i Sveriges kommuner och regioner, genom att bland annat tillhandahålla checklistor, mallar, metodbeskrivningar och verktygsstöd (KLASSA). I kompetensgemenskapen ingår:

Uppsala kommun, Härnösands kommun, Sandvikens kommun, Nacka kommun, Karlstads kommun, Östra Göinge kommun, Gävle kommun, Eskilstuna kommun, Region Kronoberg, Region Örebro län, Region Gävleborg och Region Halland.

Digitaliseringsjuridikgemenskapens syfte är att tillsammans verka för att bidra till och underlätta hanteringen av juridiska frågeställningar kopplade till digitalisering inom Sveriges kommuner.
I kompetensgemenskapen ingår:

Danderyds kommun, Flens kommun, Helsingborgs stad, Karlskoga kommun, Karlstads kommun, Kristianstads kommun, Kungsbacka kommun, Landskrona stad, Ljungby kommun, Malmö stad, Nacka kommun, Sollentuna kommun, Stockholms stad, Söderköpings kommun och Uppsala kommun.

Informationshanteringemenskapen syfte är att tillsammans arbeta för att höja informations- och databeredskapen genom att utveckla och sprida praktiskt stöd som kan användas av kommuner.
I kompetensgemenskapen ingår:

4M: Västerås-, Eskilstuna-, Strängnäs-, Enköpings kommuner
Samarbete med kommunerna: Essunga-, Grästorp-, Götene-, Lidköping-, Skara- och Vara.
Gävle kommun, Hammarö kommun, Helsingborgs stad, Högsby kommun, Järfälla kommun, Karlstads kommun, Kommunalförbund Sydarkivera, Kungsbacka kommun, Landskrona stad, Nacka kommun, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (Fagersta och Norbergs kommun), Sandvikens kommun, Sollentuna kommun, Söderhamns kommun, Umeå kommun, Uppsala kommun, Varbergs kommun Västra Götalands Regionen och Örebro kommun.

Finansiering

Kompetensgemenskaperna bygger på att vissa kommuner delar med sig av kompetens och arbetstid. Samtliga kommuner kan ta del av resultaten av gemenskapernas arbete.

Sista datum för svar

För nuvarande kompetensgemenskaper har svarstiden gått ut och nomineringar är inkommna.

Informationsansvarig

  • Ina Tidvall
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

Om initiativet

Om Handslaget

Handslaget för välfärdsutveckling genom digitalisering är en kommungemensam kraftsamling i syfte att öka digitaliseringstaken, med siktet inställt på visionen om världens mest innovativa och omtänksamma välfärd

Alla initiativ