- Startsida
- Offentlig säker mat
- Faror och åtgärder
- Allergena faror
Allergena faror
Många av de allra vanligaste livsmedlen, exempelvis mjölk och spannmål, är också de som oftast orsakar allergi. Det medför att sammansatta livsmedel och maträtter alltid kräver extra uppmärksamhet. Dessutom kan allergi uppkomma mot i princip vilket livsmedel som helst.
Allergiska reaktioner kan i värsta fall vara livshotande. Detta kallas anafylaxi och innebär en reaktion som oftast kommer snabbt med akut, kraftig påverkan på andning, blodcirkulation och flera organ. I Sverige drabbas uppskattningsvis 250 barn och ungdomar av anafylaxi varje år. Mjölk, ägg och vete är exempel på livsmedel som framkallat anafylaxi.
Symtom från hud, luftvägar och mage är vanligast vid allergiska reaktioner. Symtomen kommer oftast snabbt men kan dröja upp till flera dagar. Det kan exempelvis vara nässelutslag, klåda, svullnad, rodnad, förvärrat eksem, astmatiska andningsbesvär, snuva, magsmärtor, illamående, kräkningar eller diarré.
Det är viktigt att förstå att allergi kan uppkomma mot i princip vilken typ av livsmedel som helst. Vad som ger en reaktion, och vilken mängd av det allergiframkallande ämnet som ger besvär, kan variera mellan olika individer.
Information om allergena ingredienser
Ni måste kunna informera matgästerna om maten innehåller följande ingredienser eller produkter av dessa:
Råvara | Kommentar |
---|---|
Spannmål som innehåller gluten | Vete, råg, korn. Personer med celiaki kan serveras ren havre, som producerats för att vara fri från andra spannmål. Den rena havren ska vara märkt med ”glutenfri”. Observera att veteallergi är inte samma sak som glutenintolerans, och kan ge allvarliga reaktioner. |
Kräftdjur | Till exempel Räkor, kräftor, krabba. Allergi mot skaldjur är inte samma som allergi mot fisk, men kan förekomma samtidigt. |
Ägg | |
Fisk | Allergi mot fisk är inte samma som allergi mot skaldjur, men kan förekomma samtidigt. |
Jordnötter | |
Soja | |
Mjölk | Allergi mot mjölkprotein kan ge allvarliga reaktioner och får inte förväxlas med laktosintolerans. En person med mjölkproteinallergi kan inte äta laktosfria produkter utan måste ha helt mjölkfria alternativ. |
Nötter | Nötter, det vill säga mandel , hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och Queenslandsnöt, samt produkter därav. |
Selleri | Selleri är vanligt i buljong. |
Senap | |
Sesamfrö | |
Svaveldioxid | Används som konserveringsmedel i b.la torkad frukt och vin. |
Lupin | Kan förekomma i bröd och bakverk. |
Blötdjur | Till exempel musslor, bläckfisk. |