5. Utbildning och övning

Att utbilda personal och hålla övningar är centralt för att utveckla verksamheten. Det kräver förberedelser av olika slag varför Trappan innehåller underlag från många kommuner – såväl exempel på utbildningar och instruktioner som filmer som kan användas vid övningar.

Utbildning

Utbildning för nya medarbetare inom krisberedskap och civilt försvar

I Gävleborgs län har kommunerna gemensamt tagit fram en utbildning för nya medarbetare inom krisberedskap och civilt försvar. Utbildningen erbjuds till nya beredskapssamordnare, säkerhetssamordnare, säkerhetschefer etc. Utbildningen har även använts för att utbilda bredare om krisberedskap och civilt försvar inom kommunen. För att underlätta för andra kommuner som vill använda sig av utbildningen har det tagits fram en generisk version som ett enkelt sätt kan infogas i respektive kommuns egen mall.

Generisk utbildning, Gävle kommun (Powerpoint) Powerpoint, 367 kB.

Information och inspiration

Beredskapsutställning i kommunhuset

I Surahammars kommun skapades en utställning på temat beredskap som under en vecka var öppen för kommunens anställda. Utställningen berörde såväl förvaltningarnas beredskap som egenberedskap.

Allt som behövdes var ett större grupprum i kommunhuset, vikväggar, bord och beredskapsmateriel, som vi kompletterade med bilder och texter. Utställningen blev mycket uppskattad och det finns nu tankar om att skapa en mer permanent yta för att möjliggöra för fler att ta del av innehållet, säger Christian Lindell, beredskapssamordnare i Surahammar.

Bildspelet visar beredskapsutställningen i Surahammars kommunhus och kan användas för inspiration till liknande aktiviteter.

Beredskapsutställning, Surahammars kommun (PDF) Pdf, 4 MB.

Krismat och recept

Västerås stad har tillsammans med elever från en gymnasieskola tagit fram en bok med "Recept i kris och krig" där varje recept presenteras av en aktör som har en viktig roll i totalförsvaret.

Aktörerna är Försvarsmakten, Räddningstjänsten Mälardalen, Polismyndigheten, Länsstyrelsen Västmanland, Frivilliga beredskapsgruppen, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Veteranförbund, Hemvärnet, Region Västmanland, Svenska Röda Korset, Trafikverket, Mälarenergi, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Västerås stad själva.

"Recept i kris och krig - så stärker du din hemberedskap" , Västerås stad

Övningar

Elbortfall – när kylan lamslår samhället

Västerås stad har tagit fram omfattande underlag för övning och delar gärna med sig. Övning elbortfall innehåller tre övningsfilmer.

Elbortfall, Västerås stad

Övning värmebölja

Övning värmebölja har tagits fram i samverkan mellan ett flertal kommuner, länsstyrelsen i Västmanlands och Västernorrlands län.

Övning värmebölja

Övningsfilmer

Övning höjd beredskap – krig

Övning höjd beredskap – krig har tagits fram av Västerås stad och består av ett flertal filmer som kan användas istället för skriftliga scenariobeskrivningar under en övning.

Dag 1

Övningsfilmen är en nyhetssändning av "Senaste nytt" som utspelar sig då regeringen meddelat att de kommer att fatta beslut om högsta beredskap. Experter medverkar i studion och resonerar kring vad högsta beredskap innebär.

Övning höjd beredskap – krig: Dag 1, Vimeo

Dag 2

Övningsfilmen är en nyhetssändning av "Senaste nytt" som utspelar sig dagen då regeringen fattat beslut om högsta beredskap. Nyhetssändningen inleds med att det finns rapporter om sabotage mot elnätet och att nyhetsankaret hoppas att tittarna kan ta del av sändningen. Experter medverkar i studion och resonerar kring krigsplacering och allmän tjänsteplikt. Experterna resonerar även om Ransonerings- och Förfogandelagen.

Övning höjd beredskap – krig: Dag 2, Vimeo

Dag 3

Övningsfilmen är en extrainsatt nyhetssändning av "Senaste nytt". Nyhetssändningen inleds med att det inkommit uppgifter om strider i anslutning till en flygplats och rapporter fortsätter att komma in under nyhetssändningen. En expert medverkar i studion och resonerar kring vad det innebär.

Övning höjd beredskap – krig: Dag 3, Vimeo

Att gå från högsta beredskap till normal

Övningsfilmen är en nyhetssändning av "Senaste nytt" som utspelar sig dagen då regeringen fattat beslut om att återgå till normal beredskap. Nyhetssändningen inleds med en presentation av de experter som deltar i studion och ett samtal om vad det nya läget innebär.

Övning höjd beredskap – krig: Att gå från högsta beredskap till normal, Vimeo

Hot mot Sverige

Övningsfilmen är en presentation av vilka hot som finns mot Sveriges territorium.

Övning höjd beredskap – krig: Hot mot Sverige, Vimeo

Gråzon

Övningsfilmen är en presentation av vad gråzon och gråzonsproblematik innebär.

Övning höjd beredskap – krig: Gråzon

Kommunikationsavdelningarna

Övningsfilmen är en presentation av vad kommunikationsavdelningar på myndigheter och organisationer behöver tänka på vid en kris eller konflikt.

Övning höjd beredskap – krig: kommunikationsavdelningarna, Vimeo

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.