1. Förberedelser

Oavsett om begreppet civilt beredskap, som omfattar både civilt försvar och krisberedskap, eller civilt försvar används, finns det en stark koppling mellan krisberedskap och civilt försvar. Här samlar vi exempel på underlag och arbeten som kan ligga till grund för arbetet med civilt försvar.

Risk och sårbarhetsanalys (RSA)

Många tjänstepersoner uttrycker att det är själva arbetet med att ta fram risk- och sårbarhetsanalysen som det mest värdefulla. Den interna arbetsprocessen ökar såväl medvetenhet om kommunens läge vad gäller risk och sårbarhet som förståelse för vad som krävs för att nå förbättring. Här får du exempel på hur du kan skapa en god process för att ta fram RSA i din kommun eller verksamhet.

Framtagande av risk- och sårbarhetsanalys, checklista och metod

I Östersunds kommun har ett omfattande arbete gjorts inför och under arbetet med framtagande av Risk- och sårbarhetsanalys. Nedan kan du ta del av såväl övergripande material (checklista och metod) som mer detaljerat material för de workshops som genomförts.

Exempel: Checklista RSA Östersunds kommun (PDF) Pdf, 243 kB.

Exempel: Metod RSA Östersunds kommun (PDF) Pdf, 524 kB.

Block I: Kartläggning av samhällsviktiga verksamheter

I Block I kartläggs kommunens samhällsviktiga verksamheter och de kritiska beroenden som är nödvändiga för att upprätthålla deras funktionalitet. Blocket syftar till att identifiera kommunens skyddsvärden och de beroendeförhållanden som gör att den kan bedriva en trygg och rättssäker samhällsservice. Nedan finner du instruktion och mall för hur arbetet kan dokumenteras per förvaltning.

Instruktion Block I RSA, Östersunds kommun (PDF) Pdf, 246 kB.

Block I Förvaltning X RSA, Östersunds kommun (Excel) Excel, 47 kB.

Block II: Kartläggning och riskanalys av hot

I Block II genomförs en kartläggning och riskanalys av övergripande hot som kan komma att påverka kommunen och dess geografiska områdesansvar. Blocket syftar till att identifiera och kategorisera samhällsstörningar för att möjliggöra en selektering av händelser som ska analyseras vidare i Block III. Blocket genomförs med fördel genom workshops med sakkunniga inom kommunens organisation som har en övergripande insyn i en eller flera förvaltningar. Utöver detta bör experter inom för analysen berörda områden delta, exempelvis sakkunniga inom smittskydd eller räddningstjänst. Nedan finner du underlag för workshop och mall för hur arbetet kan dokumenteras per förvaltning.

Workshop Block II RSA Östersunds kommun (PDF) Pdf, 363 kB.

Block II Perspektiv X RSA ÖSD (Excel) Excel, 72 kB.

Block III: Analys av förmågan att hantera en samhällsstörning

I Block III genomförs en ingående analys över de beroendeförhållanden och händelsekedjor som påverkar kommunens förmåga till att hantera och motstå en samhällsstörning. Blocket syftar till att synliggöra brister och sårbarheter i kommunens civila beredskap. Blocket genomförs med fördel genom workshop med verksamhetskunniga inom kommunens förvaltningar. En framgångsfaktor är att varje förvaltning deltar med flera nyckelpersoner eller verksamhetskunniga som har insyn i den samhällsviktiga verksamheten. Överskridande samtal och diskussioner mellan förvaltningar och områden har visat sig gynnsamt för analysens resultat. Nedan finner du en instruktion, underlag för workshop, samt en mall för hur arbetet kan dokumenteras per förvaltning.

Instruktion Block III RSA, Östersunds kommun (PDF) Pdf, 226 kB.

Workshop Block III RSA Östersunds kommun (PDF) Pdf, 308 kB.

Block III Förvaltning X, Östersunds kommun (Excel) Excel, 59 kB.

Block IV: Kartläggning av åtgärdsförslag

I Block IV kartläggs åtgärdsförslag utifrån de sårbarheter och brister som identifierades i Block III. Blocket syftar till att utgöra en grund för de styrdokument som ska inrikta kommunens arbete med civil beredskap under mandatperioden. Blocket genomförs med fördel genom workshops med de sakkunniga som deltog i analysen för Block III. En framgångsfaktor är att tematisera och ta fram processkator för identifierade brister och sårbarheter då det synliggör vart behoven av åtgärder är som störst. Att gruppera sakkunniga från olika förvaltningar vid workshoparna visade sig gynnsamt för framtagandet av åtgärdsförslag.

Instruktion Block IV RSA Östersunds kommun (PDF) Pdf, 280 kB.

Workshop Block IV RSA ÖSD (PDF) Pdf, 341 kB.

Stödpunkter Block IV (PDF) Pdf, 192 kB.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.