- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Verksamhetsutveckling
- Patientmedverkan
Patientmedverkan
När patienter, närstående och patientföreningar har möjlighet att bidra ger det bättre underlag för att skapa god och jämlik vård.
Allt fler inser betydelsen av att fånga upp, ta tillvara och använda patienters och närståendes erfarenheter, upplevelser av och synpunkter på svensk hälso- och sjukvård. Det gäller både förbättringsarbeten och den egna vården. Patienter och vårdpersonal behöver lära av varandra, och också se varandras kunskap som viktiga delar i utformning av vården. Medan vårdprofessionerna har vetenskaplig expertis om sjukdomar och behandlingar, har patienterna kunskap om sina egna resurser och förmågor, samt kraft att bidra. Patientmedverkan behövs på både individ-, verksamhets- och systemnivå. När patienter, närstående och patientföreningar har möjlighet att bidra ger det bättre underlag för att skapa god service och kvalitet.
Patientmedverkan – en framgångsfaktor
För att ge goda förutsättningar för en aktiv patientmedverkan finns i kunskapsstyrningssystemet både strukturer och verktyg. I de nationella programområdena bidrar patientföreningarna med synpunkter, bland annat i den årliga verksamhetsplaneringen. I de nationella arbetsgrupperna ingår patient- och närståendeföreträdare.
Mer om uppdraget som patientföreträdare i nationella arbetsgrupper
Intervju med patientföreträdare
Här nedan intervjuas en patientföreträdare som har varit med i arbetet med standardiserat vårdförlopp inom cancersjukdomar.
Patientkontrakt
Syftet med patientkontrakt är att genom en gemensam överenskommelse mellan patient och vårdgivare säkerställa delaktighet, samordning, tillgänglighet och samverkan, med patientens perspektiv som utgångspunkt.