Nationell samverkansgrupp data och analys
Samverkansgruppen har som uppdrag att stärka arbetet kring uppföljning, analys och kvalitetsregister inom hälso- och sjukvården.
Uppdrag
- Kraftsamla och stärka arbetet kring uppföljning, analys och kvalitetsregister inom hälso- och sjukvården.
- Säkra helhetssyn, strategisk inriktning, taktisk förflyttning och prioritering.
- Utveckla ett mer modernt, sammanhållet och integrerat uppföljningssystem, för att möta upp mot ökat tryck på och behov av tillgång till relevanta data.
- Säkra en bred helhetssyn på hur vårddatainsamlingar, kvalitetsregister och hälsodataregister motsvarar aktuella behov och hur dessa informationsförsörjs.
- Nå ut med tydliga budskap och strategisk inriktning från regioner i samverkan, i syfte att skapa samsyn samt för att gå i takt med initiativ från staten.
Generellt uppdrag för nationella samverkansgrupper
Insatsområden under 2023
Strategi kring kvalitetsregister
- En plan för regioners och kommuners gemensamma åtagande och finansiering av kvalitetsregister är framtagen.
- Beslut om fortsatt hantering av tidigare genomförd utredning om konsolidering av CPUA-myndigheter.
- Ett förnyat och förtydligat gemensam åtagande, utveckling och prioritering utifrån tidigare antagen strategi för informationsförsörjning mellan vårdinformationssystem och nationella kvalitetsregister.
- Beslut om fortsatt inriktning i arbetet med konsolidering av registerplattformar.
- Översyn av och stöd till ökad samverkan på sjukvårdsregional och regional nivå mellan nationella kvalitetsregister, registercentrumorganisationer och NPO/RPO.
Övergripande strategi för regionernas vårddatahantering
- En nationell arbetsgrupp har tagit fram ett förslag för fortsatt hantering och lämpligt nästa steg för arbetet avseende strategi för gemensam vårddatahantering.
- Beslut utifrån framtaget förslag om lämpligt nästa steg.
- Regionerna, och vårdverksamheterna, har tillgång till och börjat ansluta sig till den nya nationella tjänsten för patientrapporterad data (NAFS).
Framtida organisering och resurssättning som möjliggör arbete med strukturerad vårdinformation som grund för uppföljning
Aktuella fokusområden:
- I dialog med Nationella samverkansgruppen för strukturerad vårdinformation se över förutsättningar för att regionernas vårdinformationssystem ska kunna tillgängliggöra data av god kvalitet i uppföljningssyfte.
- Beskriva hur arbete med strukturerad vårdinformation utgör en del av arbetet med att möjliggöra uppföljning organiseras och resurssätts framöver.
Arbets- och organiseringsplan för att säkra utvecklingen av det gemensamma operativa arbetet inom data- och analysområdet
Aktuella fokusområden:
- Kunskapsstyrningssystemet har påbörjat en strukturerad, uppföljning kopplad till respektive Nationellt programområde (NPO).
- Regionerna arbetar med en enhetlig uppföljning av olika kunskapsstöd, inkl. personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp, och det upplevs att uppföljningen ger ett stöd i arbetet med att styra och utveckla vården för berörda patientgrupper.
- Processer och metodstöd är utvecklade så att kunskapsstöd och andra insatsområden framtagna inom systemet baseras på ändamålsenliga gap- och behovsanalyser och tydliga prioriteringar.
- Innehållet i värdregionsansvaret kopplat till uppföljning – och analysområdet har organiserats och formaliserats.
- Resultatredovisningar har genomförts där ett urval indikatorer från respektive vårdförlopp ingår i en vårdförloppsrapport på Vården i siffror. Berörda NPO har kommenterat utfallet.
- En ny modell med bärande principer för att värdera kvalitetsregister och andra datakällor som källa till vårdförloppsuppföljning har utvecklats.
Gemensamma budskap rörande regionernas förutsättningar och behov, utmaningar och möjligheter på området samt önskvärd strategi
Aktuella fokusområden:
- En budskapsplattform i relation till olika relevanta regeringsuppdrag, statliga utredning etc. har tagits fram, och är förankrad med i första hand NSG SVI, SKS, HSD-nätverket och SKR.
- En sammanhållen och förtydligad regiongemensam strategi/handlingsplan för förflyttning i enlighet med utvecklingsplan för kunskapsstyrningssystemet samt NSG DA:s uppdrag har tagits fram, och är förankrad med i första hand NSG SVI, SKS, HSD-nätverket och SKR.
Strukturerad vårdinformation sepsis
Nationellt programområde (NPO) infektionssjukdomar har huvudansvar för insatsen. Arbetet sker i samverkan med NPO akut vård, NPO infektionssjukdomar, nationell samverkansgrupp (NSG) strukturerad vårdinformation, NSG data och analys samt regionala arbetsgrupper för införande av vårdförlopp sepsis.
Insatsområde strukturerad vårdinformation sepsis
Aktuellt
Ledamöter och kontakt
Värdskap
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Kontaktperson och processtöd
Teresa Tael, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Ordförande
Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Dalarna, Sjukvårdsregion Mellansverige
Ledamöter
- Anna Granevärn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Härjedalen, Norra sjukvårdsregionen
- Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Dalarna, Sjukvårdsregion Mellansverige
- Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Stockholm, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
- Ann-Marie Schaffrath, digitaliseringsdirektör, Västra Götalandsregionen, Västra sjukvårdsregionen
- Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Östergötland, Sydöstra sjukvårdsregionen
- Jörgen Wenner, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Skåne, Södra sjukvårdsregionen
- Katarzyna Wikström, förvaltningschef, Socialkontoret, Skellefteå kommun
- Tobias Dahlström, representant för ekonomidirektörsnätverket, ekonomidirektör, Region Dalarna
Tillförordnad
- Anna Trinks, sektionen för data och analys, avdelningen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Adjungerad
- Kristin Schoug Bertilsson, representant för nationella samverkansgruppen strukturerad vårdinformation (sektionen för data och analys, avdelningen för vård och omsorg, SKR)