- Startsida
- Kunskapsstyrning vård
- Programområden och samverkansgrupper
- Nationella programområden
- NPO hud- och könssjukdomar
Nationellt programområde hud- och könssjukdomar
Hud- och könssjukdomar omfattar svårare inflammatoriska hudsjukdomar och sexuellt överförbara sjukdomar. Diagnos och behandling sker på hud- och venereologmottagning efter medicinsk bedömning och remiss från primärvården.
Uppdrag
Generellt uppdrag för nationella programområden
Insatsområden
Översikt insatsområden NPO hud- och könssjukdomar 2025-2026 (PPTX) Powerpoint, 41 kB.
Atopisk dermatit
Atopisk dermatit är en sjukdom med stor påverkan på livskvaliteten som drabbar ungefär 20 procent av alla barn och fem procent av alla vuxna. Målet är att patienter ska få en jämlik vård genom att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för atopisk dermatit. De senaste årens tillkomst av nya läkemedel mot atopisk dermatit har ökat behovet av nationella riktlinjer. Insatsen ska verka för en utökad användning av det nationella kvalitetsregistret för atopisk dermatit (SwedAD).
Basalcellscancer
Basalcellscancer (basaliom) är en både underdiagnostiserad och underbehandlad sjukdom. Tillgång till vård är ojämlikt fördelad både inom landet och inom enskilda regioner. Huvudansvar för insatsen ligger hos nationellt programområde cancersjukdomar.
Psoriasis
Ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för psoriasis är framtaget.
Psykodermatologi
Psykodermatologi omfattar ett brett spektrum av hudsjukdomar som har tydlig koppling mellan psykisk hälsa och hud. Insatsområdet har initialt särskilt fokus på patientgruppen med vanföreställningar att ha drabbats av angrepp i huden – parasitparanoia, vilken i klinisk vardag många gånger benämns parasitofobi.
Strukturerad vårdinformation svårläkta sår och psoriasis
För att möjliggöra automatisk överföring av data från journal till kvalitetsregister, och andra system, behöver informationen vara strukturerad. Det kan åstadkommas genom att använda strukturerad journaldokumentation. Strukturerad journaldokumentation som stödjer vårdförlopp och vårdprogram kan också underlätta den kliniska vardagen.
Insatsområde strukturerad vårdinformation svårläkta sår och psoriasis
Svårläkta sår
Ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp och ett nationellt vårdprogram för svårläkta sår är framtagna. Det finns även ett verktyg för gapanalys och samlat införande av vårdförlopp för sår.
Venereologi
Antalet rapporterade fall av gonorré har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Dessutom ses en ökad resistensutveckling vid behandling av gonorré. Uppdraget handlar om att minska insjuknande i gonorré samt att minska resistensproblematiken.
Nationell högspecialiserad vård
Programområdet har kontinuerlig kontakt med Socialstyrelsen för att välja lämpliga områden för nationell högspecialiserad vård samt ge nomineringsförslag.
Aktuellt
Kunskapsstöd
De kunskapsstöd som programområdet har tagit fram hittar du via länken nedan.
Kunskapsstöd hud- och könssjukdomar
Ledamöter och kontakt
Värdskap
Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
Kontaktperson och processledare
Elin Jerremalm, apotekare, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
elin.jerremalm@regionstockholm.se
Ordförande
Martin Kropp, specialistläkare dermatovenereologi, Hudkliniken, Falu lasarett, Sjukvårdsregion Mellansverige
Ledamöter
- Richard Lindström, specialistläkare dermatovenereologi, Hud-STD kliniken, Norrlands universitetssjukhus, Norra sjukvårdsregionen
- Victoria Zekkar, överläkare, Hudkliniken, VO Medicinska Specialiteter, Danderyds sjukhus, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
- Eva Backman, specialistläkare dermatovenereologi, Hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra sjukvårdsregionen
- Birgitta Stymne, specialistläkare dermatovenereologi, Hudkliniken Region Östergötland, Sydöstra sjukvårdsregionen
- Åke Svensson, specialistläkare dermatovenereologi, Skånes Universitetssjukhus, Södra sjukvårdsregionen
Kvalitetsregister
Inom hud- och könssjukdomar finns dessa nationella kvalitetsregister:
- Register för Systembehandling av Psoriasis (PsoReg)